Účast při záchraně rybářské bašty na hrázi olšinského rybníka

Bašta po rekonstrukci

V červenci 2007 jsme se zcela náhodně dozvěděli, že naší staré, olšinské rybářské baště z poloviny patnáctého století hrozí demolice. Její majitel, Vojenské lesy a statky, usoudil, že je  hodně stará, svému původnímu účelu  neslouží, na zdi se objevují pukliny a co kdyby náhodou něco upadlo ze střechy, na náhodně kolem jdoucího? Nebo nedej bože kdyby na půdě pukl nějaký ten masivní, prastarý, renesanční trám a zřítil se? Bude lépe baštu zbourat a zbylý, ještě zdravý stavební materiál zhodnotit nějak jinak.  A tak bylo rychle zahájeno řízení o demolici. Proto jsme s ostatními občany Olšiny a Hodňova napsali žádost na Ministerstvo kultury o prohlášení olšinské bašty za národní památku a současně sepsali petici proti  demolici rybářské bašty, s výzvou k okamžitému zastavení demoličního řízení. Petici jsme rozeslali všem kompetentním institucím. Naše úsilí bylo korunováno úspěchem a bašta je nyní národní památkou, jejímž, nyní již  ochraňujícím  vlastníkem jsou VLS. Vnitřní prostory bašty byly pod dohledem památkářů citlivě rekonstruovány a v letní sezoně je zde možno navštívit výstavu  o šumavské přírodě, rybářství a Olšině.

Naše petice proti demolici bašty:  PETICE

Tato událost byla určující pro naše rozhodnutí ustavit Občanské sdružení Olšina, o.s.,  a z moci tohoto sdružení naši Olšinu a okolí chránit.

Olšinská bašta v zimě (pohled ze zamrzlého rybníka)

Bašta před rekonstrukcí

Hráz rybníka a bašta

Podzim na hrázi

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce sdružení, Aktuality, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.