Snaha o zpřístupnění olšinského rybníka ke koupání

Jedna z mála ponechaných

Přežila jen hrstka

Snaha o dohodu s Vojenskými lesy a statky Horní Planá, o možnosti vybudování koupaliště na břehu olšinského rybníka, pro místní obyvatele, je záležitost stará přibližně  3 roky. My, pamětníci, si ještě velmi dobře vzpomínáme na letní koupání v nádherně čisté vodě  v čase našeho dětství. Voda bývala zlatavá a svěží, břehy vysekány, prosty kopřiv a rákosí. Po břehu od česel se vinula po nízké hrázi cesta na louky  k lesu. Sama cesta byla vyšlapaná  jako mlat, lemovaná velkými kameny, mateřídouškou a “ slzičkami panny Marie“. Od té doby  uplynulo 50 let, pobřežní louky i cesta zarostly, zarostl i rybník. Přesto jsme ke koupání užívali relativně přístupné místo, s písčitým, povlovně se svažujícím, rybničním dnem, hrdě zvaným „naším koupalištěm“. Pak ale nastoupily na VLS nové hospodářské koncepce a rybník, doposud specializovaný na chov ryb začal být využíván i ke sportovnímu rybolovu. Rybník byl osázen cedulemi označujícími jednotlivá chytací místa a k cedulím přibyli rybáři, udice, krmení pro ryby, papíry a odpadky všeho druhu. Obrátili jsme se tedy, jako místní, zde již po staletí usedlé a rybník využívající obyvatelstvo, na VLS s prosbou o regulaci počtu chytacích míst, o jejich eventuelní přemístění mimo naše koupaliště a o zabezpečení hygienických podmínek na březích rybníka. Zároveň jsme VLS informovali o existenci staré,  již zarostlé cesty, vedoucí podél rybníka k lesu. Domnívali jsme se, že po jejím vyklučení by mohl vzniknout prostor pro chytací místa, mimo naše koupaliště. Při osobním setkání všech členů OS Olšina a zástupců VLS, včetně ředitele, nám bylo přislíbeno „nějaké “ řešení, přičemž protistrana projevovala dobrou vůli.  Byli jsme velmi překvapeni, když  řešením byla mohutná tzv. revitalizace rybničních břehů a přilehlých, náletem zarostlých luk. Také cesta byla „zrevitalizována“, t.j. buldozerem byly navršeny nové  hlinité hráze , olše podél potoka byly vesměs poraženy (později dosázeny mladé), na hráze položeny dřevěné lávky a postaveny dřevěné budky, útulky pro rybáře, při nepřízni počasí. Ovšem jedno se nestalo“ na našem koupališti chytací místa zůstala a nadto přibyla strmá hráz, takže přístup do vody se stal  krkolomným, pro děti samozřejmě nemožným a plavání mezi háčky, vlasci, rozmočenými rohlíky,  za pozornosti naštvaných rybářů nepříjemné.

„Revitalzace“ pobřežní louky
Olše u potoka

Chytací místo

Stará cesta-nová hráz

Bilance? Rekreační středisko VLS má nezastřený,  panoramatický, pohled na pobřežní louku a rybník,  VLS  40  chytacích míst a výtěžky ze sportovního rybolovu. A občané Olšiny ? Riziko úrazu při akrobatických výkonech na příkré hrázi rybníka, chtějí-li si zaplavat.

18.12.2012

Svým zklamáním jsme se netajili a  při všech příležitostných  setkáních se zástupci VLS jsme otázku koupaliště u olšinského rybníka znovu otvírali. Domníváme se, že zřejmě také díky tomu, jsme byli letos na podzim mile překvapeni. Rekreační středisko VLS v Olšině buduje na břehu rybníka v blízkosti střediska písečnou pláž. Jsme velmi rádi, i když ta pláž asi nevznikla na základě našeho přání. V každém případě bude přístupná nejen pro hosty rekreačního střediska (nebudou muset odjíždět na pláž do Horní Plané), ale i pro obyvatele Olšiny a hlavně pro děti. Takže děkujeme !!

Písečná pláž na březích olšinského rybníka

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.